Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5715692 www.bgdnes.bg

Попчето кълве сутрин и вечер

Какво е морето и лятото без порция препържени попчета на масата и чаша ледена мастика? А най-добре е, ако сам си хванеш вечерята. Оказва се, че това не е чак толкова сложна задача.
"Морският риболов за повечето колеги от вътрешността на страната е обвит в някаква мъгла и тайнственост - открехва ни авторитетният сайт за риболов http://morskiribolov.blogspot.bg/. Много от тях си мислят, че е много труден, а това съвсем не е така..."
Според познавачи нашата черноморска риба е най-вкусната. Много по-хубава и хрупкава от средиземноморската и океанската. Факт е, че риболовът на попчета е много успешен по всяко време на годината. Той и не се влияе от метеорологичните условия. Попчетата са най-разпространените морски риби по нашето черноморско крайбрежие. Обитават скалистите дълбоки пясъчни и затревени дъна, където лесно намират храната си. Срещат се в устията на реките, вливащи се в Черно море, в слабосолени и сладки води. Дължината на попчетата достига до 30 см. Теглото им до 300 г. Храната им е предимно животинска. Имат голяма уста, осеяна с остри, ситни зъби. Попчетата се ловят се по всяко време на деня, но с различна интензивност. Най-добре е да започнете риболова сутрин рано или привечер.


Попчетата се крият в дупки и малки пещерички. На практика под всеки по-голям камък има по някое попче. Когато камъните са много близко до брега, най-удачно е използването на заострена пръчка. При нея влакното е: 0.20-0.25 с дължина 100-150 mm. Куките са с номера 7- 9. Дължината на пръчката е 1-1,2 м с диаметър 5-10 мм, обикновено от дърво.
Търсят се дупките между камъните и там се забива пръчката. Върхът трябва да се показва от водатa. При хващане на попчето пръчката започва да играе и трябва бавно да се извади. За стръв да се използват миди, скариди, парченца от цаца, парче от попче.
След като сте си свършили работата с въдицата, остава да сготвите рибата. Най-добрият вариант е да се препържи и да се изяде в приятна компания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама