Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5662330 www.bgdnes.bg

Морските кефали пощуряха

Страхотни морски кефали хващат риболовци по Черноморието, видя "България Днес". Топмястото в разгара на лятото е защитеният плаж Аркутино, който е част от резервата "Ропотамо".
Районът изумява със запазената си дива природа, чиста вода и наличието на големи пасажи от риба. От залива край Аркутино се разкрива и прекрасна гледка към остров Свети Тома - едно от малкото места в България, където се срещат диворастящи кактуси.
Освен морските кефали тук се ловят и близкородствените видове илария и платерина. Те са типично топлолюбиви и са най-активни именно сега. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки. Ропотамо, която вкарва сладка вода наблизо, придържа кефаловите риби тук.
Те се придвижват на големи пасажи. Уцелим ли ги, то със сигурност започва истинско риболовно шоу. Рибите се търсят предимно от буни, кейове, морски гари. Вълноломът пред плажа на Аркутино е идеален за целта. Лови се на плувка или на дъно. Използват се куки между номер 8 и номер 4. Добре е при дънен монтаж да се поставят тапички, които да повдигат стръвта. Ако замятаме с плувка, то трябва да гоним междинна дълбочина, на около метър над дъното.
"Предните дни ги разбих илариите, но сега пасажите изчезнаха някъде. Залагам мида за стръв и чакам да се появят", разкри за "България Днес" майсторът на морския риболов Борис от Казанлък.
Примамките, които се използват за улов на морски кефал, са най-разнообразни. Най-разпространен е морският червей, наричан още блатен. Не по-лоши резултати се постигат с месо от мида или с малка скарида. В някои дни работа би свършил и обикновеният торен червей. Имайте предвид, че кефаловите риби са мощни и борбени, затова дебелината на влакното не бива да пада под 0,18 мм.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама