Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2010 21:21 - Риболов със сбиролино (бомбарда)
Автор: peshkoto Категория: Хоби   
Прочетен: 14853 Коментари: 1 Гласове:
0



  Малко история

Сбиролиното или известно още като бомбарда е измислено от италианците, но където и да съм търсил няма данни от кога. Предполагам, че е сравнително отскоро или пък е тънело в неизвестност до момента, в който се налага в Англия и Германия. Първоначално се е ползвало изключително за улов на пъстъвови риби в езера, но щом е успешно за пъстърва, то и другия хищник би се подлъгал.

Защо сбиролино?

Ами причината е една и много проста - далечина на замятане. Купили сте си малко воблерче, нямате лодка, стоите и подшмърквате на брега, а колеги с лодка кротко си влачат и вадят риба след риба на воблерче като вашето. А вие и да си го утежнявате колкото искате на повече от 15-20 м. не можете да го метнетe. Еeeх, сега да имахте лодка, да ги почнете и вие! Ама нямате. Тук на помощ идва сбиролиното. Когато за първи път използвах този монтаж помислих, че съм скъсал, защото въобще не видях къде цопна бомбардата и влакното вървеше съвсем леко. Без да преувеличавам - 70 м. са постижими с лекота.

Какво се лови на сбиролино?

Щом монтажа е измислен за пъстърва, значи всеки хищник ще се подлъже. И не само сладководен - на морето с бомбарда много успешно се лови зарган, а в някои случаи чернокоп, дори и лефер. Принципно, ако искуствената стръв се замени с естествена може да се ловят дори и мирни риби.

image

От тук нататък за краткост ще наричам сбиролиното сбиро, въпреки че това е търговската марка на Балцер за всички продукти свързани с този начин на риболов.

Какво представлява сбирото?

На пръв поглед стандартното сбиро прилича много на тумбеста подвижна плувка. Разликата е там, че влакното преминава свободно през оста му. Другата му голяма осообеност е специфичното му тегло. Когато купувате сбиро ще ви направи впечатление, че на него са написани два грамажа - примерно 30/6. Първото е тежестта на "сухо", а второто тежестта му във водата, т.е. 1/5 от действителната маса. Т.е. утежнението на примамката е мнимално и воденето й е почти както при липсващо утежнение. Заедно с вретеновидната форма на сбирото позволяваща супер далечно замятане това е другата му уникална черта. При удар рибата не усеща почти никакво съпротивление от страна на това "булдо".

Монтаж

Основното влакно е от 0.18 до 0.30 в зависимост от очакваната риба, на него се нанизва сбирото, веднага след това следва стопер или малък шлаух, който предпазва възела от директен удар със сбирото. Под шлауха се връзва троен вирбел. Под вирбела се връзва повода. Повечето тройни вирбели са с карабина, но ако очаквате по-едра риба е разумно да се сложат такива без. В зависимост от условията на водоема повода е с дължина от 60 см. до 3/4 от дължината на пръта и естествено е по-тънък от основното влакно. Дължината на повода се определя от типа на водоема. Ако той е малък и заворен се използва по-дълъг повод, но ако е голям или пък отворен, което предполага подводни течения, то повода се скъсява до 60 см. за да може стръвта да не бъде увлечена от течението и да стои в желаната за риболов дълбочина.

Доста производители предлагат специални прътове за сбиро от 3 до 4.50 м. но на срванително високи цени - от €80 нагоре. Лично аз използвам (и препоръчвам) така наречените теле-мач пръчки с акция на изхвърляне 30 или 40 гр.

В зависимост от големината на очакваната риба могат да се използват леки, средни или тежки спинингови макари с не много голямо предавателно число.

Колко вида сбира има?

Три. Плуващо, полупотъващо, бързо потъващо. Линията може да се сменя за минута и така ако усетите в кои водни пластове се държи рибата веднага можете да я зачешете.

image Полупотъващо сбиро

Със специфичната си форма и способността да губи над 4/5 от теглото си във вода това е идеалното сбиро за летните жеги когато рибата е вблизост до брега само рано сутрин, а през останалото време се отдалечава значително от него. Замятането е с изключителна далечина от 50 до 80 м. в зависимост грамажа на сбирото, пръта и влакното.

image Полупотъващо без шлаух

Това пак е полупотъващо сбиро, но при него липсва централния разположен по остта шлаух. Замятането с него не е толкова далечно, но липсата на шлауха намалява до минимум съпротивлението на влакното и кълването се усеща още по добре.

image Вирбел

Важното при риболова със сбиро е стръвта силно да ротира. Рибата усеща вибрациите със страничната си линия и напада. Тук на помощ идва тройния вирбел, който пречи на влакното да се усуква.

image Потъващо сбиро

Това е силно потъващо сбиро с оловно тяло, предназначено за влачене по дъното. При риболов с него е най-добре да се ползват плуваща стръв или стръв с прикрепени за нея повдигачи - стиреопорени или коркови топчета и др.

image Плуващо сбиро

Това е плуващо сбиро предназначено за риболов в горните пластове на водата. За разлика от познатите ни обикновенни булда, то прави минимална вълна на повърхността и плаши значително по-малко рибата, а при удар не оказва съпротивление, защото е свободно закачено на основното влакно.

Няколко думи за примамките

В повечето случаи се използват изкуствени примамки, които без помощта на сбирото не могат да достигнат желаната дистанция на замятане. Това са малки воблери (2-5 см.), туистери с минимално утежнена глава, блесни (0-2), "спагети", изкуствени мухи и др. За почитателите на естествена стръв - живи или мътрви рибки, всякакъв вид червеи, ларви, тесто.......

Водене

Едно от основните правила при риболов със сбиро е бавното и неравномерно водене на стръвта. Замятането задължително става със стоп - спирате полета на сбирото преди да е паднало във водата, така че повода да може да се изпъне пред него. После вдигате върха на пръчката, отпускате и едновременно с това набирате и то доста бавно. На две-три повдигания можете рязко да смените бързината на обиране на влакното. Можете да придърпвате и странично-хоризонтално. Забелязал съм, че няма да видите двама блеснари да водят блесната по един и същи начин, така че и за сбирото ще е същото. Така че експирементирайте и сами ще стигнтете до най-подходящия за вас начин.



Тагове:   риболов,   бомбарда,


Гласувай:
0



1. анонимен - Сбирулино
22.10.2011 19:17
Аз използвам от тези , които са бавнопотъващи и от тези които са оловни.И от двата вида съм доволен.Миналото лято изпробвах една плуваща и направо ме впечатли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: peshkoto
Категория: Хоби
Прочетен: 179544
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930