Десетте най-добри места за риболов в света

Въдица, хвърлена в препълнените със сьомга реки на Шотландия, риболовен излет с раница за жълтоопашата камбала  и скумрия в Нюфаундленд, добре изпържена треска в Кейптаун или панирана риба тон в Кобо... Сайтът www.cheapflights.com представя списък на 10-те най-добри световни риболовни дестинации, в услуга на всеки истински почитател на въдицата.


1. Съдърланд, Шотландия


Шотландските реки предлагат безброй предизвикателства за рибарите.

© Associated Press

Шотландските реки предлагат безброй предизвикателства за рибарите.




Риболовът е чудесен начин да се опознае Шотландия, независимо дали се практикува от лодка или от брега. Въпреки че в неделя в Съдърланд риболовът е забранен, все пак  седмицата има още шест дни, в които човек да се наслади на богатите на риба води и на величествената природа.


Районът е известен с изобилието от сьомга и пъстърва, а дневният билет за лов на пъстърва струва 8 евро.


2. Пукет, Тайланд


Пукет, Тайланд

© Associated Press

Пукет, Тайланд


Дълбоководният риболов е задължителен на остров Пукет в Южен Тайланд. Чистите сини води на Андаманско море са култова дестинация за запалените рибари. На хвърлената стръв тук може да се хване   риба-тон, риба-меч, син или черен марлин, както и множество други морски обитатели.  


Тук са въведени строги правила за освобождаване на хванатия улов, но дори само споменът за риболовното приключение, запечатан на снимка, понякога е в състояние да донесе радост.  


3. Флорида Кийс, САЩ


Флорида Кийс е сред най-популярните американски дестинации за риболов.

© Associated Press

Флорида Кийс е сред най-популярните американски дестинации за риболов.


Ден, прекаран близо тюркоазената вода на плажовете на Южна Флорида върви с Margaritaville на Джими Бъфет и подходящо разредена напитка, твърди специализираното издание. За любителите на риболова обаче те са само отправната точка за Маркеза Кийс, които се намират на 50 км западно от Кий Уест.


Водите на групата острови гъмжат от акули и баракуда. Пътуването до там обаче е трудно - само с лодка или самолет, предупреждават авторите на класацията.


4. Кейптаун, ЮАР


Африкански пингвин излиза на плажа Боулдърс в покрайнините на Кейптаун, ЮАР. През 1982 г. тук е имало две двойки от тези животни, а в последните години колонията им е нараснала до 3000 броя.

© Associated Press

Африкански пингвин излиза на плажа Боулдърс в покрайнините на Кейптаун, ЮАР. През 1982 г. тук е имало две двойки от тези животни, а в последните години колонията им е нараснала до 3000 броя.


Най-южният африкански град привлича туристите заради вдъхновяващата си и различна култура, а крайбрежните води са магнит за рибарите заради изобилието на риба-тон и други видове.
Освен с многообразието им, мястото се слави и с това, че тук морските обитатели се съпротивляват най-силно на рибарската кука.


Разнообразната екосистема, която може да се наблюдава, без, разбира се, да е за улов, включва кит албатрос, косатки и делфини.


Ловенето на риба-тон е разрешено от септември до юни, но съществуват възможности и за целогодишно хвърляне на въдицата.


5. Сицилия, Италия


На тази снимка от 18 февруари 1939 г. участниците в годишната риболовна експедиция прибират в лодките си риба-тон, хванала се в мрежите край Трапани, Сицилия.<br />

© Associated Press

На тази снимка от 18 февруари 1939 г. участниците в годишната риболовна експедиция прибират в лодките си риба-тон, хванала се в мрежите край Трапани, Сицилия.


Риболовът и Сицилия са синоними, но за съжаление морската популация тук застрашително намалява. Въпреки това посещението на италианския остров ще е непълно за тези, които не са усетили удоволствието от подводния риболов.


Търпението е от съществено значение, тъй като водните обитатели са едновременно и бързи, и хитри. Гмуркайте се предимно в плитки води, съветват авторите на класацията.


6. Кабо Сан Лукас, Мексико


Кабо Сан Лукас, Мексико

© Associated Press

Кабо Сан Лукас, Мексико


Напълно заслужено наречена морската световна столица, Кабо Сан Лукас в Мексико е мястото, на което си струва да се отиде с най-висококачествената камера. Малко неща са по-вълнуващи от прекарването на една семейна Коледа на мексиканските плажове и улавянето на марлин на снимка, твърдят експертите от www.cheapflights.com.


Повече от 3000 морски обитатели живеят в крайбрежието на полуостров Бажа, а марлинът безспорно е царят, който владее водите. През цялата година тук има риболовни експедиции, готови да въведат в тайните на въдичарските умения и ентусиазирани новаци.  


7. Монток Пойнт, САЩ


3 септември 2010 г. - ураганът Ърл отказва този рибар от плановете му за деня в Монтак Пойнт.<br />

© Associated Press

3 септември 2010 г. - ураганът Ърл отказва този рибар от плановете му за деня в Монтак Пойнт.


Монток Пойнт, който се намира на източното крайбрежие на Лонг Айлънд, обикновено е мястото за риболовен отдих най-вече на жителите на Ню Йорк, Филаделфия и Бостън. Многото специално организирани за туристи риболовни експедиции, осигуряват подходяща екипировка и  опитни капитани, които знаят какво вършат, се казва в публикацията.


Мястото е подходящо и за семейства с деца, които също могат да участват в лова на риба-тон и на някои видове акула, които се срещат на източното крайбрежие на Съединените щати.


8. Нюфаундленд, Канада


Пейзаж от Нюфаундленд, Канада<br />

© Associated Press

Пейзаж от Нюфаундленд, Канада


Най-вкусната риба на света - от арктическата пъстърва, през пъстървата дъга до треската, обитава бреговете на Нюфаундленд, на източното крайбрежие на Канада, твърди специализираното издание. На любителите на сьомгата се препоръчва да останат във вътрешността на острова. Тези, които  искат да уловят соленоводни видове като жълтоопашата камбала или скумрия обаче, ще се наложи да поемат на изток към по-бурните води.


Спокойният планински пейзаж наоколо създава идеалното настроение човек да закрепи добре своята въдица, да се излегне назад и да се наслади на почивката си. Докато рибата не почне да кълве, разбира се.   


9. Пъджет Саунд, САЩ


Американският президент Хари Труман (в средата) и губернаторът на Вашингтон Мон Уолгрен (в задния край на лодката) ловят сьомга край бреговете на Пъджет Саунд на 28 юни, 1945 г.

© Associated Press

Американският президент Хари Труман (в средата) и губернаторът на Вашингтон Мон Уолгрен (в задния край на лодката) ловят сьомга край бреговете на Пъджет Саунд на 28 юни, 1945 г.


Пъджет Саунд се намира недалеч от Сиатъл. Водите му са спокойни, а почивката е пълноценна – перфектно място за всеки работохолик, който желае да се махне за малко от града и да забрави за всичко.  


Изключете мобилния си телефон, хвърлете въдицата и седнете, докато чакате сьомгата сама да дойде при вас, съветват авторите. Според тях дори само гледката на Маунт Рейнър и Олимпийските планини си струват пътуването дотук. Тъй като риболовът е популярен, възможностите за морски превоз дотук са много. Експертите препоръчват обаче да резервираме мястото предварително,  а после просто да се оставим да ни носи течението. Буквално.


10. Виктория, Австралия


Тази формация от скални образувания в парка Порт Кембъл в щата Виктория, Австралия носи името дванадесетте апостола. Малко след като снимката е била направена на 3 юли 2005 г., ерозия е разрушила първата скала от ляво. Така броят им остава осем.<br /><br />

© Associated Press

Тази формация от скални образувания в парка Порт Кембъл в щата Виктория, Австралия носи името дванадесетте апостола. Малко след като снимката е била направена на 3 юли 2005 г., ерозия е разрушила първата скала от ляво. Така броят им остава осем.



"Представете си как лодката ви се люлее насам-натам, докато виещите вълни я изтласкват все по-далеч и далеч от брега. Риболовните ви такъми са подготвени и предчувствате, че ще уловите нещо голямо" - така започва описанието на усещанията при риболов в най-южния австралийски щат Виктория.


В пролива Бас, който разделя Виктория от остров Тасмания, вълните често са доста силни и според мнозина, мястото може да е трудно за плаване. Многото видове акули, сред които и акулата-чук, обаче са в по-дълбоките води.


Всичко, което трябва да знаете за: